Tradycyjne pączki

tradycyjne pączki

Pączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki nadziewane dżemem. Smaży się je na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją świeżość na długo. Dodatek ulubionego dżemu sprawia, że smakują rewelacyjnie.

TRADYCYJNE PĄCZKI – PRZEPIS

Składniki (na ok. 40 sztuk)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie

  • Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 10 łyżkami mleka (ciepłego). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
  • Przy użyciu foremki wykrawać kółeczka i formować z nich kuleczki. Odkładać na stolnicę opruszoną mąką i przykryć ściereczką na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć ręcznikiem papierowym.
  • Pączki nadziewać marmoladą zaraz po upieczeniu, najlepiej za pomocą szprycy lub strzykawki. Posypać cukrem pudrem.
przepis na pączki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.