Rolada chlebowa
Rolada chlebowa to niebanalny pomysł na pyszne kanapki. Jeśli nie macie czasu na robienie śniadań, to koniecznie przygotujcie taką roladę. Robi się ją bardzo łatwo i może posłużyć jako gotowe kanapki.
Roladę chlebową możecie serwować na ciepło i na zimno. Jest pożywna i syta, a do tego smakuje wyśmienicie. Rolada chlebowa również świetnie sprawdzi się na imprezę. Tak przygotowane kanapki z pewnością oczarują Waszych gości.
ROLADA CHLEBOWA – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA 2 ROLADY
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g fileta z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 4 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 8 łyżeczek ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- oregano
- biały sezam
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- W misce umieścić przesianą przez sito mąkę, dodać łyżeczkę soli oraz cukru, a następnie wbić jajko.
- Suche drożdże rozpuścić w letniej wodzie, przelać do miski.
- Wyrobić ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Farsz:
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
- Pieczarki umyć pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
- Ogórki pokroić w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
WYKONANIE
1. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta.
2. Oba placki ciasta posmarować ketchupem, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć w linii po połowie przygotowanych składników w kolejności:
- ogórek konserwowy
- kurczak
- pieczarki
- cebula
- kukurydza
- papryka
3. Przygotowane ciasta zawinąć w rolady.
4. Rolady przełożyć na blaszkę do pieczenia i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie posypać oregano i białym sezamem.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu rolady chlebowe pokroić na mniejsze kawałki.