Śmietanowiec Teściowej
Ciasto śmietanowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki to idealny deser dla wszystkich miłośników porzeczkowych rozkoszy. Ciasto jest przepyszne. Słodka i puszysta śmietana z dodatkiem lekko kwaśniej porzeczki tworzy ciekawą kompozycję smakową.
Ciasto śmietanowe z dżemem porzeczkowym to jeden z najpopularniejszych porzeczkowych wypieków. Jest bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto to możemy także wykonać w formie tortu i upiec go w okrągłej tortownicy.
Serdecznie polecam wypróbować przepis na pyszne ciasto śmietanowe z dżemem porzeczkowym. Będzie idealnym wyborem na różnego rodzaju przyjęcia, imieniny urodziny a nawet święta.
Składniki na biszkopt
* blacha 24×36
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
- 1 l śmietanki 30%
- 2 serki mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- kilka kostek czekolady do dekoracji
Przygotowanie
- Ubijamy białka na puszystą pianę. W kolejnym kroku powoli dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, ciągle ubijając.
- Kiedy składniki będą już połączone, do powstałej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gotową masę wylewamy na blachę wyścieloną papierem. Pieczemy przez 1/2 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
- Gdy biszkopt przestygnie, dzielimy go na dwie równe części.
- Śmietankę 30% ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier puder oraz mascarpone, ciągle ubijając.
- Gotową masę dzielimy na dwie części.
- Biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie wykładamy na niego 1/2 masy.
- Masę przykrywamy drugim biszkoptem, delikatnie dociskając. Biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy na niego drugą część masy.
- Gotowe ciasto dekorujemy startą czekoladą.