Budyniowiec z galaretką na krakersach

Tym razem coś dla fanów ciast bez pieczenia – budyniowiec z galaretką. Ciasto jest mega smaczne i dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne dla miłośników masy budyniowej i galaretki.

Kruche krakersy i puszysta masa z dodatkiem galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego pysznego przepisu.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 150 g krakersów

Wykonanie

  1. Żółtka ucieramy, następnie dodajemy do nich cukier, nadal ubijamy do uzyskania jasnej masy.

  2. Następnie dodajemy 200 ml mleka, mąkę oraz budyń, mieszamy do momentu połączenia składników.

  3. W garnku zagotowujemy 800 ml mleka, następnie powoli wlewamy do niego masę jajeczną, gotujemy, ciągle mieszając.

  4. Gotową masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia.

  5. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę w 1000 ml wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.

  6. Ucieramy masło, następnie dodajemy do niego pariami masę budyniową, ubijamy do momentu uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

  7. Blachę 25×36 wykładamy papierem do pieczenia, a na niej rozkładamy krakersy. Na krakersy wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wylewamy na masę budyniową tężejącą galaretkę i ostawiamy do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 6 =