Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym to fajny pomysł na słodką przekąskę do filiżanki kawy czy herbaty.
Rolada jest bardzo delikatna w smaku, lekka, wręcz rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM
Składniki
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa do dekoracji
- garść migdałów
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie
- Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, całość razem ubijamy, na wysokich obrotach. Czas ubijania to około 10 minut.
- Wymieszane mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy na blaszkę 30×40, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu delikatnie odciągamy papier, biszkopt przekładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wymieszanym wcześniej ze śmietan-fixem na sztywną pianę.
- Roladę rozwijamy na blacie, smarujemy dżemem porzeczkowym. Na wierzch wykładamy bitą śmietanę i rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Roladę delikatnie zwijamy w rulon, dekorujemy cukrem pudrem, polewą czekoladową i migdałami.