Puszyste racuchy na kefirze
Racuchy to danie, które zna każdy z nas. Często robiły je nasze babcie lub mamy. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne racuchy na kefirze.
Kefir sprawia, że racuchy są delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Takie racuszki można jeść na śniadanie lub kolację. Idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą. Zapraszam na przepis na puszyste i pachnące racuchy na kefirze, które smaży się z ogromną przyjemnością.
PRZEPIS NA RACUCHY NA KEFIRZE
Składniki
- 400 g mąki
- 500 ml kefiru
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Kefir w temperaturze pokojowej przelać do miski. Wbić jedno jajko i całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
2. Następnie do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Na sam koniec dodać łyżeczkę sody i bardzo dokładnie wymieszać ciasto. Gotowe odstawić na kilka minut, aby składniki się połączyły.
4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nałożyć porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
5. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.