Puszyste racuchy na kefirze

racuchy na kefirze

Racuchy to danie, które zna każdy z nas. Często robiły je nasze babcie lub mamy. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne racuchy na kefirze.

Kefir sprawia, że racuchy są delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Takie racuszki można jeść na śniadanie lub kolację. Idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą. Zapraszam na przepis na puszyste i pachnące racuchy na kefirze, które smaży się z ogromną przyjemnością.

PRZEPIS NA RACUCHY NA KEFIRZE

Składniki

  • 400 g mąki
  • 500 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Kefir w temperaturze pokojowej przelać do miski. Wbić jedno jajko i całość dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

2. Następnie do miski wsypać przesianą przez sito mąkę, płaską łyżeczkę soli oraz 2 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

3. Na sam koniec dodać łyżeczkę sody i bardzo dokładnie wymieszać ciasto. Gotowe odstawić na kilka minut, aby składniki się połączyły.

4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nałożyć porcję ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

5. Po usmażeniu racuchy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

racuchy na kefirze przepis
przepis na racuchy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.