Placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym
Delikatne, smaczne i sycące placuszki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego to fajny pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację. Placki są ciekawe w smaku i niezwykle aromatyczne.
Przepis na placuszki ziemniaczane z mięsem mielonym jest bardzo prosty. Składniki nie są wyszukane i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, więc jest to świetna opcja kiedy potrzebujemy przygotować coś treściwego na szybko. Zapraszam na przepis!
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas smażenia: 20 minut | Liczba porcji: 10-12 sztuk
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przyprawy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.
2. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Przekładamy do ziemniaków.
3. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy.
4. Kolejno wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie całość mieszamy do połączenia.
5. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje masy i formujemy cienkie, zgrabne placuszki.
6. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
7. Gotowe placuszki podajemy z dowolnym, ulubionym sosem.