Placki z młodej kapusty
Placki z młodej kapusty to idealny pomysł na smaczny, wiosenno- letni obiad dla całej rodziny. Danie to jest bardzo tanie w przygotowaniu a takie placuszki to samo zdrowie. Pełne świeżych warzyw, które zawierają mnóstwo witamin.
Placki z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na liście dań w sezonie na młodą kapustę. Są delikatne, smaczne, idealne dla każdego. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Przepis na placki z młodej kapusty jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie zajmuje mało czasu.
Jeśli macie ochotę na pyszne danie bezmięsne, placki z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Korzystajcie z przepisu, póki sezon w pełni! Poniżej znajdziecie przepis na placki z młodej kapusty, które moja rodzinka uwielbia. Jestem pewna, że i Wam posmakują.
PRZEPIS NA PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 500 g młodej kapusty
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3/4 szklanki mąki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, a następnie poszatkować. Zasolić i odstawić na ok. 15 minut, by puściła wodę. Po upływie czasu odcisnąć kapustę w dłoniach.
- Cebule pokroić w kosteczkę.
- Marchewkę oraz ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę, cebulę, marchewkę oraz ziemniaki umieścić w misce, dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładać porcję przygotowanej masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Wyglądają bardzo apetycznie i myślę, że na pewno też tak smakują. Nie robiłam jeszcze placków z kapusty, przepis „podkradam” i chętnie wypróbuję. :):*