Placki z młodej kapusty

Placki z młodej kapusty to idealny pomysł na smaczny, wiosenno- letni obiad dla całej rodziny. Danie to jest bardzo tanie w przygotowaniu a takie placuszki to samo zdrowie. Pełne świeżych warzyw, które zawierają mnóstwo witamin.

Placki z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na liście dań w sezonie na młodą kapustę. Są delikatne, smaczne, idealne dla każdego. Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Przepis na placki z młodej kapusty jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie zajmuje mało czasu.

Jeśli macie ochotę na pyszne danie bezmięsne, placki z młodej kapusty będą idealnym wyborem. Korzystajcie z przepisu, póki sezon w pełni! Poniżej znajdziecie przepis na placki z młodej kapusty, które moja rodzinka uwielbia. Jestem pewna, że i Wam posmakują.

PRZEPIS NA PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

  • 500 g młodej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, a następnie poszatkować. Zasolić i odstawić na ok. 15 minut, by puściła wodę. Po upływie czasu odcisnąć kapustę w dłoniach.
  • Cebule pokroić w kosteczkę.
  • Marchewkę oraz ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę, cebulę, marchewkę oraz ziemniaki umieścić w misce, dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać.
  • Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wykładać porcję przygotowanej masy. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

“Komentarz do Placki z młodej kapusty”

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i myślę, że na pewno też tak smakują. Nie robiłam jeszcze placków z kapusty, przepis “podkradam” i chętnie wypróbuję. :):*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *