Placki drożdżowe z truskawkami

Placki drożdżowe z truskawkami

Placki drożdżowe z truskawkami to pomysł na pyszne śniadanie na słodko lub kolację. Placuszki są puszyste i delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach, nie trzeba gryźć!

Przepis na placuszki drożdżowe z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki każdy znajdzie w swojej kuchni. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny czy borówki. W każdy wydaniu będą smakować rewelacyjnie!

PLACKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 10 g drożdży świeżych
  • kilka truskawek

Przygotowanie

Jajka oraz kefir muszą mieć temperaturę pokojową.

  1. Do kefiru dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut.

  2. Następnie wbić całe jajka i dodać przesianą mąkę. Wymieszać.

  3. Na koniec wlać olej i całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto odstawić pod przykryciem na 30 minut.

  4. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

  5. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładać porcję ciasta. Na wierzchu każdego placuszka poukładać truskawki.

  6. Gdy placuszki lekko podrosną, obrócić je na drugą stronę i dalej smażyć kontrolując stopień zarumienienia.

  7. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Placki drożdżowe z truskawkami przepis
Przepis na placki drożdżowe z truskawkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 49

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa − jeden =