Ogórki w miodowej zalewie na zimę

Ogórki w miodowej zalewie na zimę

Chrupiące i tak pyszne, że można je wyjadać prosto ze słoika. Lekko kwaśne, słodkawe, w smaku rewelacyjne! Takie są ogórki w zalewie miodowej, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. 

Z tymi ogórkami nie na dużo pracy i robi się je naprawdę bezproblemowo. Idealnie pasują do obiadu, do sałatek, koreczków, a także same w sobie mogą stanowić pyszną przekąskę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ

Składniki

  • 2 kg ogórków świeżych
  • 1 duża cebula

Zalewa

  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 200 ml octu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Do każdego słoika 

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 ząbka czosnku

Wykonanie

  • Ogórki przepłukać zimną wodą, pokroić na grube plastry.
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  • Zalewa: Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier oraz sól. Całość zagotować, mieszając, by składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodać miód, wymieszać i zostawić do całkowitego przestudzenia. 
  • Przygotować 4 słoiki, przełożyć do nich cebulę, liść laurowy, ziele, pieprz, gorczycę oraz czosnek. Ułożyć pokrojone ogórki, zalać zalewą i mocno zakręcić. 
  • Pasteryzacja: na spód garnka wyłożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wyskości słoików, zagotować. Od momentu zagotowania pasteryzować 10 minut. Następnie wyjąć słoiki ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Postawić do całkowitego przetstygnięcia. Następnie wynieść w chłodne i zacienione miejsce. 
Ogórki w miodzie na zimę
Ogórki w miodzie do słoików

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 4 =