Ogórki w miodowej zalewie na zimę
Chrupiące i tak pyszne, że można je wyjadać prosto ze słoika. Lekko kwaśne, słodkawe, w smaku rewelacyjne! Takie są ogórki w zalewie miodowej, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Z tymi ogórkami nie na dużo pracy i robi się je naprawdę bezproblemowo. Idealnie pasują do obiadu, do sałatek, koreczków, a także same w sobie mogą stanowić pyszną przekąskę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ
Składniki
- 2 kg ogórków świeżych
- 1 duża cebula
Zalewa
- 1 l wody
- 200 g cukru
- 6 łyżek miodu
- 200 ml octu
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Do każdego słoika
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 ząbka czosnku
Wykonanie
- Ogórki przepłukać zimną wodą, pokroić na grube plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Zalewa: Do rondelka wlać wodę, ocet, wsypać cukier oraz sól. Całość zagotować, mieszając, by składniki się połączyły. Odstawić do przestygnięcia. Do letniej zalewy dodać miód, wymieszać i zostawić do całkowitego przestudzenia.
- Przygotować 4 słoiki, przełożyć do nich cebulę, liść laurowy, ziele, pieprz, gorczycę oraz czosnek. Ułożyć pokrojone ogórki, zalać zalewą i mocno zakręcić.
- Pasteryzacja: na spód garnka wyłożyć bawełnianą ściereczkę i ułożyć słoiki. Zalać wodą do 3/4 wyskości słoików, zagotować. Od momentu zagotowania pasteryzować 10 minut. Następnie wyjąć słoiki ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Postawić do całkowitego przetstygnięcia. Następnie wynieść w chłodne i zacienione miejsce.