Ciasto wykwintne
![Ciasto wykwintne](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2022/06/ciasto-ekskluzywne.jpg)
Pomysł na pyszne i prawdziwie wykwintne ciasto z masą migdałowo-kajmakową, kremem śmietankowym oraz kremem czekoladowym. Przepięknie wyglądający deser, który skusi niejednego łasucha.
Ciasto wykwintne idealnie sprawdzi się o każdej porze roku, na każdą okazję jak i bez okazji, do kawy i herbaty. Smakuje obłędnie i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i macie pewność, że ciasto będzie przepyszne.
CIASTO WYKWINTNE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
Warstwa migdałowo-kajmakowa
- 300 g kajmaku
- 150 g płatków migdałów
Warstwa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml gorącej wody
Warstwa czekoladowa
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 czubate łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie zagęstnika (śmietan-fix)
Poncz do nasączenia biszkoptu
- 150 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.
Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
Na koniec wsypać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Formę o wymiarach 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Następnie przełożyć przygotowaną masę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 20 minut (grzanie góra-dół).
- Poncz:
Składniki na poncz wymieszać ze sobą i nasączyć nim przestygnięty biszkopt.
- Warstwa migdałowo-kajmakowa:
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do nich kajmak i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
- Warstwa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać serek mascarpone i miksować aż masa stanie się gładka. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
Masę wyłożyć na warstwę migdałowo-kajmakową, a na niej ułożyć okrągłe biszkopty, które również należy nasączyć ponczem.
- Warstwa czekoladowa:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Następnie dodać nutellę i dokładnie wymieszać.
Masę czekoladową wyłożyć na biszkopty. Wierzch ciasta udekorować startą na tarce czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
![ciasto wykwintne przepis](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2022/06/ciasto-ekskluzywne-przepis.jpg)
![pyszne ciasto](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2022/06/ekskluzywne-ciasto.jpg)
Jakie dobrać proporcje składników na duża blache do ciast
Na blachę 24×36 cm, proporcje składników należy zwiększyć o 1/3
Jakie dać proporcje składników na blachę o wymiarach 25×35
Zwiększyć o 1/3 🙂