Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Pokrojone w ósemki jabłka smażone w lekko chrupiącym cieście naleśnikowym to pomysł na pyszne śniadanie, kolację lub pyszny deser po obiedzie. Świetna przekąska, która zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych.

Przepis na jabłka smażone w cieście naleśnikowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki z pewnością każdy znajdzie w swojej kuchni, więc obejdzie bez wizyty w sklepie. Polecam wypróbować!

JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM PRZEPIS

Składniki / 32 sztuki

  • 4 jabłka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski.

2. Następnie wlać wodę, mleko i dodać jajko, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

3. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.

4. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki jabłek obtaczać w cieście i wrzucać na gorący olej. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano.

5. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym przepis
jabłka smażone w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście + 3 =