Ciasto bananowe z kajmakiem

ciasto bananowe z kajmakiem

Ciasto bananowe z kajmakiem nazywane również banoffee pie, to smaczny wypiek idealny na różne uroczystości, jak również jako słodkie co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Składniki do jego przygotowania na pewno masz w swojej kuchni.

Ciasto bananowe z kajmakiem jest delikatne, słodkie i kremowe. Jest to propozycja dla osób, które lubią proste, a zarazem smaczne ciasta przy których nie trzeba się zbytnio narobić. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, który znajduje się poniżej.

CIASTO BANANOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS

Czas przygotowania z pieczeniem: 50 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

Biszkopt:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 50 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodawać partiami cukier, cały czas miksując.

2. Następnie dodać żółtka oraz olej i dalej miksować całość jeszcze chwilę.

3. Pod koniec wsypać przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

4. Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy 18 cm i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra- dół. Gotowy biszkopt po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

5. Przestygnięty biszkopt posmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć pokrojonego w plasterki banana.

6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ciągle ubijając dodawać cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.

7. Gotową masę wyłożyć na ciasto i wyrównać.

8. Wierzch ciasta posypać startą na tarce czekoladą.

9. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

ciasto bananowe z kajmakiem przepis
banoffee pie
ciasto banoffee

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.