Ogórki kanapkowe z kurkumą
Zapraszam wszystkich miłośników domowych przetworów na pyszne ogórki kanapkowe z kurkumą. Kilka słoiczków takich ogórków powinno się znaleźć w każdej spiżarni.
Ogórki kanapkowe z kurkumą, jak sama nazwa mówi to idealny dodatek do tradycyjnych kanapek, ale nie tylko. Świetnie smakują do obiadu czy dań i przekąsek z grilla. Przepis na ogórki kanapkowe jest bardzo prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania kilku słoiczków. Zapraszam na przepis!
OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg ogórków
Zalewa:
- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kurkumy
Do każdego słoika:
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- szczypta gorczycy
- szczypta posiekanego kopru
Wykonanie
- Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż w plastry.
- Do każdego słoika dodać przyprawy i ciasno poukładać ogórki.
- Wodę z cukrem, solą i kurkumą zagotować, dodać ocet i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zalewą zalać słoiki. Całość pasteryzować przez 4 minuty od zagotowania.