Ogórki kanapkowe z kurkumą

Zapraszam wszystkich miłośników domowych przetworów na pyszne ogórki kanapkowe z kurkumą. Kilka słoiczków takich ogórków powinno się znaleźć w każdej spiżarni.

Ogórki kanapkowe z kurkumą, jak sama nazwa mówi to idealny dodatek do tradycyjnych kanapek, ale nie tylko. Świetnie smakują do obiadu czy dań i przekąsek z grilla. Przepis na ogórki kanapkowe jest bardzo prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania kilku słoiczków. Zapraszam na przepis!

OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg ogórków

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka kurkumy

Do każdego słoika:

  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • szczypta gorczycy
  • szczypta posiekanego kopru

Wykonanie

  • Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż w plastry. 
  • Do każdego słoika dodać przyprawy i ciasno poukładać ogórki.
  • Wodę z cukrem, solą i kurkumą zagotować, dodać ocet i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zalewą zalać słoiki. Całość pasteryzować przez 4 minuty od zagotowania. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + dwa =