Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami to pomysł na pyszny deser na każdą okazję. Rolada jest niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna. Obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Taki deser idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, czy do popołudniowej filiżanki kawy. Przepis na roladę biszkoptową z bitą śmietaną i brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Z powodzeniem możecie użyć również innych owoców lub dżemu, który akurat macie pod ręką.

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1. Całe jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać mąki i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.

2. Blaszkę z piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzić ciasto.

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

4. Po upieczeniu biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną i zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do przestygnięcia.

5. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

6. Przestygnięte ciasto rozwinąć na blacie i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżem wyłożyć śmietankę, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji. Ciasto delikatnie zwinąć w rulonik.

7. Wierzch udekorować odłożoną masą i całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami przepis
Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × trzy =