Pieczone pałki z kurczaka

Pieczone pałki z kurczaka

Pieczone pałki z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw. To co wyróżnia to danie to idealnie skomponowana marynata, która nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Polecam wypróbować ten przepis na pieczone pałki z kurczaka i gwarantuję, że zachwyci domowników swoim smakiem.

PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA PRZEPIS

Składniki

  • 8 pałek lub udek z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie

1. Pałki lub udka obieram ze skóry, myję, osuszam i przekładam do miski. Możecie zostawić ze skórką, jeśli lubicie.

2. Płynny miód mieszam z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz imbirem.

3. Przygotowaną marynatą zalewam mięso, przykrywam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

4. Po upływie czasu mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam je marynatą, która została w pojemniku.

5. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę.

6. Po upieczeniu danie posypuje pietruszką.

Pieczone pałki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + 19 =