Zielone roladki z łososiem

roladki szpinakowe z łososiem

Zielone roladki z łososiem to ciekawa przekąska, która idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, lub kolację. Szpinak w połączeniu z kremowym serkiem i wędzonym łososiem smakuje po prostu obłędnie.

Szpinakowe roladki oprócz tego, że wyśmienicie smakują, to także ładnie prezentują się na stole. Nawet jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to mimo wszystko te roladki szpinakowe powinny przypaść mu do gustu, ponieważ szpinak w tej przekąsce jest praktycznie niewyczuwalny. Jeśli szukacie pomysłu na fajną przekąskę, która pozytywnie zaskoczy gości, to te pyszne roladki ze szpinaku, serka i łososia sprawdzą się idealnie.

ZIELONE ROLADKI Z ŁOSOSIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 1 serek śmietankowy z chrzanem
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na łyżce oliwy podsmażyć drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach na patelnię przełożyć mrożony szpinak. Całość dusić do momentu, aż ze szpinaku odparuje woda.

2. Następnie dodać łyżkę śmietany oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut aż cała masa odpowiednio zgęstnieje.

3. Tak przygotowany szpinak odstawić do całkowitego przestygnięcia.

4. Białka oddzielić od żółtek. Do masy szpinakowej dodać żółtka, 2 łyżki mąki i wymieszać.

5. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Ubite białka przełożyć do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

6. Masę przełożyć do blaszki (24x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia.

7. Na przestygnięte ciasto wyłożyć serek śmietankowy z chrzanem i dokładnie rozprowadzić go po całej powierzchni. Następnie na serku ułożyć kawałki wędzonego łososia.

8. Całość zwinąć ciasno w roladę. Owinąć papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

9. Po tym czasie roladę pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm.

roladki ze szpinaku i łososia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 11 =