Mleczna kanapka bez pieczenia
Mleczna kanapka to bardzo popularny deser, który uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i osoby dorosłe. Na moim blogu na pewno spotkaliście się z przepisem na mleczną kanapkę na ciemnym biszkopcie z dodatkiem puszystego kremu. Tym razem postanowiłam przygotować ją w wersji bez pieczenia.
Mleczna kanapka bez pieczenia smakuje naprawdę rewelacyjnie, a co najważniejsze można ją przygotować w 15 minut. Wystarczy zakupić ciemne herbatniki, przygotować masę i ciasto gotowe. Co powiecie na tak banalny i ekspresowy deser?
Poniżej przepis na tradycyjną mleczną kanapkę w wersji bez pieczenia. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi tego batonika.
Przepis na Mleczną kanapkę bez pieczenia
Składniki
- 600 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- ok 200 g ciemnych herbatników
Przygotowanie
- Blachę 24×24 wyścielić papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę herbatników.
- Śmietanę ubić z dodatkiem cukru, następnie stopniowo dodawać serek mascarpone.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wlać do masy, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masę wyłożyć na herbatniki, następnie poukładać na niej drugą warstwę ciemnych herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki, do stężenia, najlepiej na całą noc.
Obłędne