Mini hamburgerki

Mini hamburgerki

Szukasz pomysłu na fajną imprezową przekąskę? Przygotuj domowe mini hamburgerki!

Mini hamburgerki to świetna przekąska do ręki, czyli tak zwany finger food. Danie pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Z pewnością zachwyci gości. Tak przygotowane mini haburgerki mogą być podawane od razu po przygotowaniu, lekko ciepłe lub na zimno – są tak samo przepyszne. Dobrze też zachowują świeżość przez cały wieczór. Polecam wypróbować.

MINI HAMBURGERKI PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 8 małych bułeczek na hamburgery
  • 8 okrągłych plasterków sera żółtego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • ketchup

Dodatkowo

  • kilka listków bazyli
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

1. Mięso mielone przyprawić solą oraz pieprzem. Uformować małe kulki i rozpłaszczyć na kotleciki wielkości bułeczek. Usmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.

2. Pod koniec smażenia na każdym kotleciku położyć plaster sera, aby się roztopił.

3. Bułki przekroić na połówki i podgrzać na patelni lub w opiekaczu do chleba.

4. Spód bułeczek posmarować musztardą. Następnie wyłożyć rukolę, usmażone mięso z serem, 2 plasterki ogórka i palsterek pomidora. Górę bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera.

5. W bułeczki wbić wykałaczki, nabić po listku bazylii i połówkę pomidorka koktajlowego do dekoracji.

Mini hamburgerki przepis
przepis na mini hamburgery

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − 15 =