Mini hamburgerki
Szukasz pomysłu na fajną imprezową przekąskę? Przygotuj domowe mini hamburgerki!
Mini hamburgerki to świetna przekąska do ręki, czyli tak zwany finger food. Danie pięknie prezentuje się na stole i obłędnie smakuje. Z pewnością zachwyci gości. Tak przygotowane mini haburgerki mogą być podawane od razu po przygotowaniu, lekko ciepłe lub na zimno – są tak samo przepyszne. Dobrze też zachowują świeżość przez cały wieczór. Polecam wypróbować.
MINI HAMBURGERKI PRZEPIS
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 8 małych bułeczek na hamburgery
- 8 okrągłych plasterków sera żółtego
- 2 ogórki kiszone
- 1 pomidor
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- musztarda
- ketchup
Dodatkowo
- kilka listków bazyli
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
1. Mięso mielone przyprawić solą oraz pieprzem. Uformować małe kulki i rozpłaszczyć na kotleciki wielkości bułeczek. Usmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.
2. Pod koniec smażenia na każdym kotleciku położyć plaster sera, aby się roztopił.
3. Bułki przekroić na połówki i podgrzać na patelni lub w opiekaczu do chleba.
4. Spód bułeczek posmarować musztardą. Następnie wyłożyć rukolę, usmażone mięso z serem, 2 plasterki ogórka i palsterek pomidora. Górę bułki posmarować ketchupem i przykryć burgera.
5. W bułeczki wbić wykałaczki, nabić po listku bazylii i połówkę pomidorka koktajlowego do dekoracji.