Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. To idealny pomysł na wykorzystanie tego, co przynosi nam wiosna. Młoda kapusta w połączeniu z ryżem i mięsem mielonym smakuje naprawdę świetnie. Do tego pyszny sosik na bazie śmietany i przecieru pomidorowego. Prawdziwe niebo w gębie! Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze!

Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

DODATKOWO

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • olej do smażenia

Wykonanie

  • Kapustę pozbawić głąba. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Główkę kapusty umieścić w wodzie, wyciętym głąbem ku dołowi. Po około 2-3 minutach wierzchnie liście będą stawać się miękkie, więc je wyjmujemy. Co jakiś czas odwracamy kapustę, wyjmując kolejne liście.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy.
  • Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone oraz cebulę i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z liści kapusty wycinamy twardsze części, nakładamy porcję farszu i zwijamy w roladki.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy gołąbki. Następnie podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowe i dusimy do miękkości.
  • Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną wody, przecierem pomidorowym solą i pieprzem. Wlewamy do gołąbków i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu.
Gołąbki z młodej kapusty przepis
przepis na gołąbki z młodej kapusty

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 + 5 =