Makowiec japoński z kremem
Makowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera.
Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia, po jego skosztowaniu już nie będziecie chcieli piec makowców z gotowej masy makowej. Ten jest dużo smaczniejszy.
Przepis na makowiec japoński wbrew pozorom jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
Miłego pieczenia!
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM – PRZEPIS
Składniki
CIASTO MAKOWE
- 8 jaj
- 400 g maku
- 200 g kaszy manny
- 4 jabłka
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garści rodzynek
KREM CZEKOLADOWY
- 150 ml śmietanki kremówki
- 150 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki masła
POLEWA
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
Ciasto makowe
- Do garnka wlewamy mleko, przesypujemy mak i mieszamy. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 40 minut. Po upływie czasu mak odciskamy z nadmiaru mleka, najlepiej za pomocą gazy. Odcedzony mak przepuszczamy przez maszynkę.
- Masło miskujemy z cukrem pudrem na jasną masę. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka, a później partiami zmielony mak, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do masy, wsypujemy również rodzynki, całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy ją do masy makowej i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy 60 minut, grzanie góra-dół. Upieczonego makowca odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
Krem czekoladowy
- Do rondelka wlewamy śmietankę, przekładamy połamaną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość podgrzewamy, mieszając rózgą kuchenną do połączenia składników. Rondelek pozostawiamy na kuchni do ostygnięcia, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Schłodzone krem ubijamy za pomocą miksera.
- Na jeden blat makowy wykładamy przygotowany krem, przykrywamy drugim blatem makowym.
Polewa
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewę wykładamy na ciasto.