Makowiec japoński z kremem

Makowiec japoński z kremem

Makowiec japoński z kremem czekoladowy to mocno wilgotne ciasto, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Makowiec przygotowany jest z suchego maku, który gotuje się w mleka, następnie mieli w maszynce do mięsa. Można to również zrobić za pomocą blendera.

Ten pyszny makowiec z jabłkami i kremem czekoladowy jest bardzo zbity, ciężki i treściwy. To makowiec z prawdziwego zdarzenia, po jego skosztowaniu już nie będziecie chcieli piec makowców z gotowej masy makowej. Ten jest dużo smaczniejszy.

Przepis na makowiec japoński wbrew pozorom jest bardzo prosty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.

Miłego pieczenia!

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM – PRZEPIS

Składniki

CIASTO MAKOWE

  • 8 jaj
  • 400 g maku
  • 200 g kaszy manny
  • 4 jabłka
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garści rodzynek

KREM CZEKOLADOWY

  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki masła

POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki kremówki

Wykonanie

Ciasto makowe

  • Do garnka wlewamy mleko, przesypujemy mak i mieszamy. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 40 minut. Po upływie czasu mak odciskamy z nadmiaru mleka, najlepiej za pomocą gazy. Odcedzony mak przepuszczamy przez maszynkę.
  • Masło miskujemy z cukrem pudrem na jasną masę. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka, a później partiami zmielony mak, kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do masy, wsypujemy również rodzynki, całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Przekładamy ją do masy makowej i delikatnie mieszamy.
  • Gotową masę przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy 60 minut, grzanie góra-dół. Upieczonego makowca odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

Krem czekoladowy

  • Do rondelka wlewamy śmietankę, przekładamy połamaną w kostkę czekoladę oraz masło. Całość podgrzewamy, mieszając rózgą kuchenną do połączenia składników. Rondelek pozostawiamy na kuchni do ostygnięcia, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Schłodzone krem ubijamy za pomocą miksera.
  • Na jeden blat makowy wykładamy przygotowany krem, przykrywamy drugim blatem makowym.

Polewa

  • Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewę wykładamy na ciasto.
Makowiec japoński z kremem przepis
Makowiec japoński z kremem czekoladowym
Makowiec japoński z kremem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 − 10 =