Makaron z młodą kapustą
Makaron z młodą kapustą to bardzo proste danie, które składa się z zaledwie kilku składników. W wielu domach mówi się na nie łazanki, chociaż w mojej potrawie nie ma typowego makaronu łazankowego o kształcie kwadracików.
Przepis na makaron z młodą kapustą jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Kiedy kończy się zima, nie mogę się doczekać, kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, by móc przygotować to danie. Robi się je naprawdę szybko i przyjemnie, dlatego zachęcam i Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA MAKARON Z MŁODĄ KAPUSTĄ
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 160 g makaronu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 250 ml bulionu
- 150 g boczku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Kapustę szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę oraz marchewkę marchewką przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-7 minut.
- Boczek przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość razem podsmażamy, aż cebula nabierze koloru.
- Kapustę z marchewką przekładamy na patelnię z boczkiem cebulką, mieszamy. Całość dusimy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec wsypujemy ugotowany makaron, mieszamy.