Ciasto z rabarbarem i budyniem

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Super smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i budyniem. Ten sprawdzony i niezawodny przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom słodkości i nie tylko.

Kruche ciasto z rabarbarem długo zachowuje swoją świeżość, jest bardzo delikatne, kruchutkie, wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grilla i inne domowe okazje. Zapraszam na przepis!

CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM – PRZEPIS

KRUCHE CIASTO

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

BEZA

  • 4 białka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 kisiel o smaku truskawkowym lub poziomkowym


DODATKOWO

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej niewielkie wgłębienie, w które przekładamy żółtka, cukier, pokrojone w kostkę schłodzone masło, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i formujemy kulkę. Ciasto dzielimy na dwie kulki, jedna większa, druga mniejsza w stosunku 2:1. Obie kulki owijamy folią spożywczą. Mniejszą kulkę wstawiamy do zamrażarki a większą do lodówki na 30 minut.
  • Większą kulkę wyjmujemy z lodówki i ciastem wykładamy formę 20×30 cm, wyścieloną wcześniej papierem do pieczenia. Wyłożone na formę ciasto dziurkujemy za pomocą widelca i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
  • Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy paseczki. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
  • Do rondelka wlewamy około 500 ml mleka. Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy do połączenia. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlewamy mieszankę mleka z proszkiem budyniowym i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. 
  • Na wcześniej upieczone kruche ciasto wykładamy rabarbar z cukrem, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Na samym końcu wsypujemy kisiel i miksujemy do połączenia składników. Przygotowaną bezę wykładamy na masę budyniową.
  • Z zamrażarki wciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Tarte ciasto wykładamy na bezę. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 11

Komentarze do “Ciasto z rabarbarem i budyniem”

  1. Witam. Czy budyń należy wystudzić czy gorący wylewamy na rabarbar i na gorący budyń piankę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =