Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto kokosowe bounty to bardzo smaczny deser, inspirowany każdemu dobrze znanym batonikiem bounty. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i mocno kokosowe. Wierzch udekorowany jest polewą czekoladową tak jak w przypadku batonika.

Kokosowe bounty to wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo łatwe do zrobienia, a swoim smakiem zachwyci każdego, kto go skosztuje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWE BOUNTY

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody

Masa kokosowa

  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 biała czekolada
  • 250 ml mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru

    Polewa

    • 70 g gorzkiej czekolady
    • 70 g białej czekolady
    • 3-4 łyżki masła
    • 3-4 łyżki śmietanki 30%

    Wykonanie

    • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubite białka łączymy z żółtkami, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę, ponownie mieszamy.
    • Masę umieszczamy w blaszce 24×24 wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 25 minut.
    • 500 ml mleka doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kokos, cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż kokos wchłonie całe mleko. Od czasu do czasu mieszamy, by nic nie przywarło do dna garnka.
    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    • 250 ml mleka mieszamy z proszkiem budyniowym.
    • Do ugotowanego kokosa dodajemy płynną czekoladę oraz mleko z budyniem. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż budyń stężeje. Zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    • Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy masę kokosową.
    • Gotową masę umieszczamy na biszkopcie.
    • Polewa: Gorzką czekoladę i białą łamiemy na kostki. Umieszczamy w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Rozpuszczamy tworząc polewę, którą wykładamy na ciasto. Całość wstawimy do lodówki na kilak godzin.

    Ciasto Kokosowe Bounty
    Ciasto Kokosowe Bounty
    Ciasto Kokosowe Bounty

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    dwadzieścia + dziewiętnaście =