Kotleciki siekane z cukinią
Kotleciki siekane z cukinią to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Możemy je zaserwować na obiad, wsadzić do kanapki czy podać w formie przekąski z dodatkiem ulubionych sosów. Te pyszne siekane kotleciki smakują rewelacyjnie ze wszystkim.
Siekane kotlety z cukinią są bardzo soczyste i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Na pewno wiele z Was kojarzy podobną przekąskę z mojego bloga, a mianowicie kotlety siekane z piekarnika. Tym razem postawiłam na wersję smażoną, z dodatkiem cukinii i pora. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA KOTLECIKI SIEKANE Z CUKINIĄ
Składniki
- 600 g fileta z kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- biała część pora
- 1/2 małej cukinii
- przyprawa do gyrosa
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić przyprawą gyros, czosnkiem granulowanym, papryką słodką solą oraz pieprzem.
- Pora pokroić w półkrążki, cukinię w cienkie ćwierćplasterki. Dodać do mięsa, wymieszać.
- Do miski dodać żółtka oraz mąkę.
- Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do miski, delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, przy pomocy łyżki wykładać porcję masy, smażyć na złoty kolor z obu stron.
pyszny pomysł na obiadek!