Kotleciki mielone z jajkiem na twardo
Jeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety z dodatkiem farszu zapiekane w piekarniku. Smakują o wiele lepiej i są mniej tłuste od tych smażonych.
Kotleciki mielone z jajkiem na twardo sprawdzą się doskonale na rodzinny obiad. Przepis jest prosty, a samo wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet osobom stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Kotleciki są delikatne i bardzo soczyste. Farsz dodaje im dodatkowego aromatu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
KOTLECIKI MIELONE Z JAJKIEM NA TWARDO – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mielonego mięsa
- 1 cebulka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Farsz:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie
1. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać drobno posiekaną cebulkę, łyżkę bułki tartej oraz łyżeczkę musztardy. Całość wymieszać.
2. Z mięsa uformować kotleciki i ułożyć je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Ugotowane jajka oraz żółty ser zetrzeć na tarce. Dodać majonez oraz koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
4. W ułożonych na blaszce kotletach zrobić wgłębienie i wypełnić je przygotowanym farszem.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut.
6. Gotowe kotleciki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.