Kluski śląskie z prażoną cebulką

Kluski śląskie to uniwersalne danie, które można jeść same, lub jako dodatek zamiast ziemniakow, ryżu czy kaszy. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Są bardzo proste w przygotowaniu i znikają z talerzy w oka mgnieniu.

Jak zrobić kluski śląskie? Przedstawiam wam mój przepis na kluski śląskie z dodatkiem prażonej cebulki. Polecam, bo smakują obłędnie!

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • prażona cebulka

Przygotowanie

  1. Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Odstawić, aby odparowała z nich woda.

  2. Ziemniaki umieścić w misce i dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać soli, całość zagnieść i wyrobić jednolite ciasto.

  3. Z ciasta uformować kulę. Następnie odrywać z niej mniejsze kawałki i formować lekko spłaszczone kulki. Palcem zrobić charakterystyczne wgłębienie w środku każdej kluski.

  4. Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Mieszać dekilatnie żeby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować około 3 minuty.

  5. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i posypać prażoną cebulką.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

“Komentarz do Kluski śląskie z prażoną cebulką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − 11 =