Kluski śląskie z prażoną cebulką
Kluski śląskie to uniwersalne danie, które można jeść same, lub jako dodatek zamiast ziemniakow, ryżu czy kaszy. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Są bardzo proste w przygotowaniu i znikają z talerzy w oka mgnieniu.
Jak zrobić kluski śląskie? Przedstawiam wam mój przepis na kluski śląskie z dodatkiem prażonej cebulki. Polecam, bo smakują obłędnie!
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- prażona cebulka
Przygotowanie
- Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Odstawić, aby odparowała z nich woda.
- Ziemniaki umieścić w misce i dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko, dodać soli, całość zagnieść i wyrobić jednolite ciasto.
- Z ciasta uformować kulę. Następnie odrywać z niej mniejsze kawałki i formować lekko spłaszczone kulki. Palcem zrobić charakterystyczne wgłębienie w środku każdej kluski.
- Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Mieszać dekilatnie żeby nie przykleiły się do dna. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować około 3 minuty.
- Gotowe kluski wyłożyć na talerz i posypać prażoną cebulką.
Ulubione danie mojej córki 🙂