Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne danie obiadowe, które można serwować na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych, ziemniaków czy ryżu. Do tego surówka i smaczny obiad gotowy. 

Gulasz można przygotować z różnego rodzaju mięsa, od wołowego, po wieprzowe i drobiowe. Ja tym razem przygotowałam gulasz wieprzowy. Najwygodniej przygotować podwójną porcję i pierwszego dnia podać go np. z plackami ziemniaczanymi a kolejnego z ryżem. Wówczas mamy dwa inne obiady i jemy je ze smakiem. 

GULASZ PO WĘGIERSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina masła

Wykonanie

  • Szynkę kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Dusimy przez kilka minut i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy na złoty kolor. Kolejno do cebuli przekładamy mięso, podsmażamy przez kilka minut, aż nabierze złocistego koloru.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z mięsem i cebulą. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i również kroimy. Oba warzywa wykładamy na patelnię. Dodajemy również przecier pomidorowy, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz wlewamy szklankę wody. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę.
  • Po czasie w 100 ml wody rozpuszczamy mąkę, wlewamy mieszankę do gotującego się gulaszu. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

“Komentarz do Gulasz po węgiersku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − osiem =