Tort sałatkowy z jajkiem

Tort sałatkowy z jajkiem

Kolorowa sałatka zaserwowana w formie tortu z pewnością zachwyci każdego gościa. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ładnie trzyma swoją formę i nie rozpada się podczas krojenia. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, a także na każdą inną okazję, która nadarzy się w ciągu roku.

Tort sałatkowy z jajkiem smakuje naprawdę świetnie. Może i jest nieco pracochłonny, ale wart każdej poświęconej minuty. Taka sałatka wygląda i smakuje obłędnie!

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam cały etap jej przygotowania, z wyszczególnieniem każdej warstwy. Jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, a sama sałatka z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis!

TORT SAŁATKOWY Z JAJKIEM – PRZEPIS

Składniki

CIASTO SZPINAKOWE

  •  350 g mrożonego szpinaku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

WARSTWA MIĘSNA

  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 papryka czerwona marynowana
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 6 kromek chleba tostowego

WARSTWA SEROWA

  • 300 g sera żółtego złoty mazur
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól

WARSTWA PIECZARKOWA

  • 500 g pieczarek
  • mały serek ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pieprz
  • sól

WARSTWA JAJECZNA

  • 5 jaj
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

CIASTO SZPINAKOWE

  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Usmażyć na łyżeczce masła. Dodać szpinak, dusić aż woda odparuje. Przyprawić, odstawić do ostygnięcia.
  • Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąkę, szpinak, wymieszać.
  • Masę przełożyć do blachy (24x24cm). Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Ciasto przekroić na dwa blaty.

WARSTWA MIĘSNA

  • Szynkę i czerwoną paprykę pokroić kosteczkę dość drobno. Musztardę, majonez, jogurt połączyć ze sobą. Całość wymieszać.
  • Mięsną masę wyłożyć na ciasto szpinakowe.
  • Całość przykryć chlebem tostowym.

WARSTWA SEROWA

  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki pokroić w kosteczkę.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Całość umieścić na chlebie tostowym. Całość przykryć drugą częścią ciasta szpinakowego, lekko docisnąć.

WARSTWA PIECZARKOWA

  •  Pieczarki pokroić, przyprawić do smaku. Poddusić na łyżce masła.
  • Pieczarki wymieszać z serkiem i jogurtem greckim. Warstwę pieczarkową rozsmarować na cieście szpinakowym.

WARSTWA JAJECZNA

  • Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.
  • Szczypiorek drobno posiekać, posypać po pieczarkach. Całość udekorować jajkami.
  • Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin.
Tort sałatkowy z jajkiem przepis
Przepis na tort sałatkowy z jajkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 16 =