Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowy to super pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się dla najmłodszych, ponieważ mięso jest bardzo delikatne, a z dodatkiem lekkiego sosu na bazie bulionu smakuje naprawdę świetnie. Dzieciaki bardzo chętnie zajadają takie dania obiadowe.
Przepis na domowy gulasz drobiowy jest bardzo prosty, a całą recepturę znajdziecie w dzisiejszym wpisie. Poniżej dokładnie opisałam, jak przygotowałam mój gulasz drobiowy. Wzbogaciłam go o cukinię, marchewkę i pietruszkę, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejszy. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis na pyszny domowy gulasz drobiowy!
PRZEPIS NA GULASZ DROBIOWY
Składniki
- 700 g fileta z indyka/ kurczaka
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki zwykłej
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką.
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, podgrzewamy. Następnie przekładamy mięso i podsmażamy na złoty kolor.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek, kosteczkę. Całość przekładamy do garnka z mięsem i razem podsmażamy kilka minut.
- Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w półplastry. Dodajemy do mięsa.
- Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 40 minut, pod przykryciem.
- Cukinię kroimy w ćwierćplasterki i przekładamy do duszącego się mięsa, całość razem dusimy jeszcze przez 10 minut.
- W 80 ml zimnej wody rozprowadzamy mąki, tak by nie było grudek i przelewamy do garnka, całość mieszamy i podgrzewamy, do momentu, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną chilli.