Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki, to bardzo tradycyjne danie, które każdy z nas miał okazję jeść. Mimo iż nazwa ta sama, każdy z nas przygotowuje je nieco inaczej. Wszystko zależy od proporcji i składników farszu, a także od sosu, jaki przygotowujemy.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym, które smakują wyśmienicie. Tak robiła je moja mama i tak też ja robię, bo każdemu bardzo smakują.
Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego!
PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 100 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sos
- 0,5 l bulionu
- 200 g passaty pomidorowej z ziołami
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzamy i mieszamy z mięsem mielonym oraz uduszoną cebulką. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
- Z każdego liścia kapusty odcinamy twardą część. Na środek liścia nakładamy odpowiednią ilość farszu, zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Sos: wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
- Powstałym sosem zalewamy gołąbki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 50-60 minut.