Ciasto bananowe bez pieczenia
Ciasto bananowe bez pieczenia to bardzo smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć. Deser ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a wręcz rozpływa się w ustach. Galaretka cytrynowa z dodatkiem bananów w połączeniu z masą śmietanową to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie blaszki o wymiarach 24×24 cm, ale ciasto jest tak smaczne, że znika w mgnieniu oka. Jeśli będziecie chcieli przygotować większą porcję, na blaszkę o wymiarach 24×36 wystarczy zwiększyć każdy składnik o 1/3.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto bananowe bez pieczenia. Szybkie, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.
PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- 2 galaretki cytrynowe
- 4- 5 bananów
- 120 g herbatników maślanych
Wykonanie
- Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Formę 24x 24 cm wyścielamy folią spożywczą i układamy na niej warstwę herbatników.
- Obrane banany przekrawamy na pół i układamy na herbatnikach, jeden obok drugiego.
- Na banany rozprowadzamy lekko tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec wlewamy żelatynę. Masę rozprowadzamy na galaretce.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.