Ciasto biszkoptowe przekładane

Ciasto biszkoptowe przekładane

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Bardzo lekkie i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje lub po prostu będzie pysznym dodatkiem do ulubionej kawy czy herbaty. W przygotowaniu ciasto jest proste i dość szybkie. Jeśli szukacie pomysłu na dobre ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie.

CIASTO BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 180 g drobnego cukru
  • 40 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 240 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • kakao do posypania

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt podzielić na dwa blaty.

Masa:

  • Do dwóch osobnych szklanek wlać po 120 ml gorącej wody. W jednej rozpuścić galaretkę agrestową, a w drugiej truskawkową. Pozostawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Podzielić na dwie części.
  • Do jednej dodać przestygniętą galaretkę truskawkową i delikatnie zmiksować do połączenia.
  • Do drugiej części masy dodać galaretkę agrestową, również zmiksować.
  • Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę z galaretką truskawkową i przykryć drugim blatem biszkopta. Następnie wyłożyć masę z galaretką agrestową, a wierzch posypać kakaem.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto biszkoptowe przekładane przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − dwa =