Ciasto biszkoptowe przekładane

Ciasto biszkoptowe przekładane

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Bardzo lekkie i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje lub po prostu będzie pysznym dodatkiem do ulubionej kawy czy herbaty. W przygotowaniu ciasto jest proste i dość szybkie. Jeśli szukacie pomysłu na dobre ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie.

CIASTO BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej
  • 5 jajek (temp. pokojowa)
  • 180 g drobnego cukru
  • 40 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 240 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • kakao do posypania

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20 minut do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt podzielić na dwa blaty.

Masa:

  • Do dwóch osobnych szklanek wlać po 120 ml gorącej wody. W jednej rozpuścić galaretkę agrestową, a w drugiej truskawkową. Pozostawić do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Podzielić na dwie części.
  • Do jednej dodać przestygniętą galaretkę truskawkową i delikatnie zmiksować do połączenia.
  • Do drugiej części masy dodać galaretkę agrestową, również zmiksować.
  • Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę z galaretką truskawkową i przykryć drugim blatem biszkopta. Następnie wyłożyć masę z galaretką agrestową, a wierzch posypać kakaem.
  • Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Ciasto biszkoptowe przekładane przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *