Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym to pyszny deser o cudownym smaku. Kilka warstw ciasta sprawia, że jest wysokie, wystawne i pięknie wygląda po przekrojeniu. Dodatkowo warstwy te wpływają na jego niesamowity smak.

Ciasto przygotowane jest na biszkopcie kakaowym, posmarowanym dżemem i przełożone kremem czekoladowym. Kolejna warstwa to biszkopty moczone w mleku oraz puszysta masa śmietanowa.

Całość udekorowana jest kakaem. Ciasto mimo swojej wysokości i tylu warstwom jest dość lekkie i nieprzesłodzone. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy poczęstunek dla gości.

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

KREM CZEKOLADOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 paczka biszkoptów
  • 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
  • kakao do dekoracji
  • 1/2 szklanki mleka

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy masa będzie już sztywnieć, zaczynamy dodawać partiami cukier, ubijamy do uzyskania sztywnej i szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka.
  • Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, w 180 stopniach.
  • Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.
  • Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy przygotowaną masę czekoladową.
  • Do miseczki przelewamy mleko. Biszkopty maczamy w mleku i wykładamy na masę czekoladową.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy kakao.
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym przepis
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − dziewięć =