Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Bardzo proste i mega smaczne ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Smakuje naprawdę wspaniale, jest bardzo delikatne, lekko kwaskowate od śliwek i słodkie od budyniowej pianki. Całość smakuje naprawdę nieziemsko.

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to obowiązkowy wypiek w sezonie śliwkowym. Powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ naprawdę smakuje rewelacyjnie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PIANKA BUDYNIOWA

  • 4 białka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2/3 szklanki cukru

DODATKOWO

  • 20 śliwek
  • 4 łyżki kaszy manny

Wykonanie

  • Do przesianej mąki dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy na ciasto, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników.
  • Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejszej kawałki.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
  • Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy 2/3 ciasta z lodówki i posypujemy je 2 łyżkami kaszy manny. Następnie układamy pokrojone śliwki i je również posypujemy kaszą manną.
  • Na śliwkach delikatnie rozprowadzamy piankę budyniową. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na pianę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut, grzanie góra-dół.
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 5 =