Ekspresowe rogaliki na słono
Kto powiedział, że rogaliki muszą być jedynie na słodko? Dzisiaj mam dla Was propozycję na rogaliki w wersji na słono, które doskonale sprawdzą się na kolację, lub jako przekąska na imprezę.
Przepis na rogaliki na słono jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, szynka, ser i odrobina ketchupu. Tak nie wiele potrzeba, aby stworzyć coś smacznego na wieczór. Serdecznie polecam wypróbować!
ROGALIKI NA SŁONO PRZEPIS
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 12 plastrów żółtego sera
- 12 plastrów szynki
- kilka łyżek ketchupu
- 1 jajko
- czarnuszka
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i podzielić na pół, wzdłuż dłuższego boku. Następnie otrzymane kawałki podzielić na małe trójkąty (takie jak na rogaliki).
2. Każdy z trójkątów posmarować ketchupem, a następnie wyłożyć plaster sera oraz szynki.
3. Kawałki ciasta zawinąć, zaczynając od szerszego końca.
4. Rogaliki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego posmarować roztrzepanym jajkiem i na koniec posypać czarnuszką.
5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.