Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Przepis jest niesamowicie prosty a same paszteciki bardzo smaczne i efektowne. Paszteciki fajnie prezentują się na stole i stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Można je zaserwować jako świąteczna przekąska, czy dodatek do ciepłego barszczu podczas rodzinnych spotkań. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
EKSPRESOWE PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g tartej mozarelli
- sól
- pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i razem dusić przez kilkanaście minut, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na dwa paski. Na każdy z nich wyłożyć porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwinąć w rulon, łączeniem do dołu. Za pomocą noża pokroić rulony na paszteciki o grubości 3-4 cm.
- Paszteciki ułożyć na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mozzarellą.
- Piec w 220 stopniach przez około 15-20 minut, do zarumienienia.