Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego

Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Przepis jest niesamowicie prosty a same paszteciki bardzo smaczne i efektowne. Paszteciki fajnie prezentują się na stole i stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Można je zaserwować jako świąteczna przekąska, czy dodatek do ciepłego barszczu podczas rodzinnych spotkań. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 

EKSPRESOWE PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g tartej mozarelli
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie

  1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć.

  2. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i razem dusić przez kilkanaście minut, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na dwa paski. Na każdy z nich wyłożyć porcję farszu, zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwinąć w rulon, łączeniem do dołu. Za pomocą noża pokroić rulony na paszteciki o grubości 3-4 cm.

  4. Paszteciki ułożyć na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać mozzarellą.

  5. Piec w 220 stopniach przez około 15-20 minut, do zarumienienia.
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego przepis
Przepis na ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 4 =