Domowy pasztet
Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny domowy pasztet to wspaniały dodatek na kanapkę i świetna przekąska. Możemy serwować go z różnego rodzaju sosami, a także z dodatkiem dżemu żurawinowego. W wielu odsłonach smakuje świetnie.
Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek.
PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET
Składniki
BULION
- 1 kg pałek z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
DODATKOWO
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 60 g masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
- Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i umyć. Do garnka wlać 2 litry wody i umieścić w nim mięso. Całość zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez 30 minut. Po upływie czasu dodać marchewkę, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pietruszkę. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym bulionem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę. Całość dusić przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Mięso odebrać od kości, przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, pietruszką i podsmażoną wątróbką.
- Białka jajek ubić na sztywno. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, namoczoną bułkę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Gotową masę przełożyć do dwóch foremek aluminiowych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, grzanie góra-dół.
Świetny przepis ,pasztet prosty w wykonaniu smaczny i nie kruszy się .Jemy go już trzeci dzień z różnymi dodatkami i chętnie zjemy jeszcze jutro .Piekłam w jednej foremce „keksówce” ok.15 dłużej niż w przepisie.Na pewno przetestuję inne Pani przepisy. Dziękuję.