Domowy pasztet

Domowy pasztet

Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny domowy pasztet to wspaniały dodatek na kanapkę i świetna przekąska. Możemy serwować go z różnego rodzaju sosami, a także z dodatkiem dżemu żurawinowego. W wielu odsłonach smakuje świetnie.

Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek.

PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET

Składniki

BULION

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

DODATKOWO

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 60 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

  • Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i umyć. Do garnka wlać 2 litry wody i umieścić w nim mięso. Całość zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez 30 minut. Po upływie czasu dodać marchewkę, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz pietruszkę. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym bulionem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła. 
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę. Całość dusić przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Mięso odebrać od kości, przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, pietruszką i podsmażoną wątróbką.
  • Białka jajek ubić na sztywno. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, namoczoną bułkę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. 
  • Gotową masę przełożyć do dwóch foremek aluminiowych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, grzanie góra-dół. 
Domowy pasztet przepis
przepis na domowy pasztet

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 8

“Komentarz do Domowy pasztet”

  1. Świetny przepis ,pasztet prosty w wykonaniu smaczny i nie kruszy się .Jemy go już trzeci dzień z różnymi dodatkami i chętnie zjemy jeszcze jutro .Piekłam w jednej foremce „keksówce” ok.15 dłużej niż w przepisie.Na pewno przetestuję inne Pani przepisy. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × trzy =