Domowy pasztet

Domowy pasztet

Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny domowy pasztet to wspaniały dodatek na kanapkę i świetna przekąska. Możemy serwować go z różnego rodzaju sosami, a także z dodatkiem dżemu żurawinowego. W wielu odsłonach smakuje świetnie.

Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek.

PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET

Składniki

BULION

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • pęczek pietruszki

DODATKOWO

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka kajzerka
  • 60 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

  • Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i umyć. Do garnka wlać 2 litry wody i umieścić w nim mięso. Całość zagotować i zebrać szumowiny. Zmniejszyć moc palnika i gotować przez 30 minut. Po upływie czasu dodać marchewkę, opaloną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz natkę pietruszki. Całość gotować przez 90 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem, do smaku. 
  • Bułkę kajzerkę zalać przygotowanym rosołem, odstawić na kilkanaście minut, by zmiękła. 
  • Cebulę pokroić w kosteczkę, wątróbkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Masło roztopić na patelni, przełożyć cebulkę i wątróbkę. Całość dusić przez 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Mięso odebrać od kości, przepuścić przez maszynkę do mięsa, razem z marchewką i podsmażoną z cebulą wątróbka. 
  • Białka jajek ubić na sztywno. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, namoczoną bułkę, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. 
  • Gotową masę przełożyć do dwóch foremek 20×10 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 50 minut, grzanie góra-dół. 
Domowy pasztet przepis
przepis na domowy pasztet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *