Domowa pizza
Pizza to chyba ulubione danie każdego z nas. Jest idealna na spotkania z przyjaciółmi, przyjęcia, prosty obiad, a nawet kolację. Pizza zrobiona w domowym zaciszu jest na pewno zdrowsza, od tej którą można kupić. Ponadto, możemy dowolnie modyfikować składniki na wierzch.
Ciasto na pizzę z tego przepisu jest łatwe do wyrobienia, miękkie i elastyczne. Po upieczeniu jest chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zapraszam na przepis na pyszną domową pizzę!
DOMOWA PIZZA PRZEPIS
Składniki
Ciasto na pizzę:
- 450 g mąki pszennej typ 405
- 7 g drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłej wody
Dodatki:
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- 200 g żółtego sera
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 8 plastrów szynki
Z podanych wyżej składników przygotujemy 2 pizze o średnicy ok. 30 cm.
Przygotowanie
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, cukier, sól oraz olej. Następnie wlej ciepłą wodę i całość zagnieć na jednolite i elastyczne ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym).
2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i podziel na 2 części.
4. Z każdego kawałka dłońmi uformuj spód do pizzy i przełóż na okrągłą blaszkę.
5. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, następnie posyp startym na tarce serem żółtym. Kolejno wyłóż porwaną na mniejsze kawałki szynkę, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojoną w piórka cebulkę.
6. Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.
7. Po upieczeniu polej ulubionymi sosami.