Ogórki z chilli
Ogórki z chilli to pyszny dodatek do obiadu, kanapek i innych dań. Możemy spożywać je również samodzielnie, jako przekąskę. Przepis na ogórki z chilli jest bardzo prosty, dlatego z pełnym powodzeniem poradzą sobie z nim również osoby początkujące. Korzyści zdrowotne, jakie niosą za sobą ogórki z chilli, czynią tę przekąskę nie tylko smaczną, ale i korzystną dla naszego organizmu.
OGÓRKI Z CHILLI PRZEPIS
Składniki / 4 słoiki po 0,8 l
- 2 kg małych ogórków
- 1 główka czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki chilli
- 500 g cukru
- 350 ml octu
- 125 ml oleju
- 3 łyżki soli
Przygotowanie
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój wzdłuż na 2 lub 4 części.
- Pokrojone ogórki przełóż do garnka, zasyp solą i odstaw na 5 godzin, by puściły sok.
- Wodę, która powstanie wylej. Do ogórków dodaj olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- W osobnym garnku zagotuj ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalej ogórki i odstaw na całą noc.
- Następnego dnia ogórki przełóż do słoików i zalej zalewą, tak by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj.
Jak pasteryzować ogórki:
Na dnie szerokiego garnka umieść bawełnianą ściereczkę. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by się nie dotykały. Garnek zalej wodą do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Palnik ustaw na średnią moc i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika na małą i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut.