Sernik na ciasteczkowym spodzie

sernik na ciasteczkowym spodzie

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszny i aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie.

Sernik nie tylko doskonale smakuje ale i pięknie wygląda. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dodatek czekolady sprawia, że jest to iście królewski wypiek. Jeśli poszukujecie przepisu na idealny sernik, z którym poradzi sobie każdy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE – PRZEPIS

Składniki

  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 białe czekolady
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

SPÓD

  • 120 g herbatników maślanych
  • 50 g masła

POLEWA

  • 1 biała czekolada
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

1. Śmietankę kremówkę podgrzać i wrzucić do niej połamaną białą czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia.

2. Przy pomocy blendera herbatniki rozdrobnić na miał. Dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć rozdrobnione herbatniki wymieszane z masłem. Całość uklepać za pomocą łyżki.

3. Do miski przełożyć ser twarogowy z wiaderka, cukier oraz skrobie ziemniaczaną. Całość zmiksować do połączenia. Następnie stopniowo dodawać jajka, ciągle miksując. Na sam koniec wlać przestudzoną białą czekoladę rozpuszczoną w śmietance.

4. Gotową masę przelać do tortownicy.

5. Piekarnik rozgrzać do 160° C. Na spód piekarnika umieścić blaszkę z wrzątkiem. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie bardziej kremowa.

6. Na środkową półkę wstawić sernik. Całość piec przez 70 minut, grzanie góra-dół.

7. Przygotować polewę: Śmietankę kremówkę podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Tak przygotowaną polewą polać przestudzone ciasto. Odstawić do stężenia.

sernik na ciasteczkowym spodzie przepis



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć + 2 =