Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i budyniem. Niezawodny i super prosty do upieczenia placek, który jest łatwy w przygotowaniu i do tego obłędnie smakuje.

Ciasto z truskawkami i budyniem będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, lub na rodzinne spotkanie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a połączenie truskawek z budyniem jest wyjątkowo smaczne i delikatne. Zapraszam do wypróbowania przepisu i udostępniania dalej!

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 140 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Warstwa budyniowa

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 35 g każdy
  • 1l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 kostka masła (200 g)

Warstwa truskawkowa

  • 350 g truskawek
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml gorącej wody

Warstwa z galaretką

  • 350 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400 ml wody

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Kolejno cały czas miksując dodać żółtka.
  • Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.
  • Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, do suchego patyczka.

Warstwa budyniowa:

  • Do naczynia wlać 700 ml mleka i dodać cukier. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania.
  • W pozostałym mleku rozpuścić budynie i przelać do gotującego się mleka. Całość intensywnie mieszać do zgęstnienia.
  • Garnek z budyniem przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawać budyń i miksować do połączenia.
  • Gotową masę budyniową wyłożyć na przestygnięty biszkopt i całość wstawić do lodówki na godzinę.

Warstwa truskawkowa:

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Truskawki przełożyć do miski, dodać cukier puder i całość zblendować na mus.
  • W osobnym naczyniu ubić śmietankę na sztywno. Następnie cienkim strumieniem wlać mus i zmiksować do połączenia. Na koniec wlać przestygniętą żelatynę.
  • Masę truskawkową wyłożyć na budyń i całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa z galaretką:

  • Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na masie.
  • Całość zalać galaretką.
  • Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto z truskawkami i budyniem przepis
ciasto truskawkowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.