Ciasto wiśniowe z makiem
Ciasto wiśniowe z makiem przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. To moja propozycja na pyszne ciasto, które swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego.
Ciasto wiśniowe z makiem to idealny wypiek na święta, a także inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo proste do zrobienia, zapraszam na przepis!
CIASTO WIŚNIOWE Z MAKIEM – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT MAKOWY
- 5 jajek rozmiar L
- 200 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 g maku (ziarna)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
GALARETKA Z WIŚNIAMI
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 słoik wiśni drylowanych w zalewie (700 g)
- 600 ml płynu (syrop z wiśni + woda)
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- wiórki kokosowe
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej piany. Następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Do masy wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mak, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35 minut. Po przestygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.
GALARETKA Z WIŚNIAMI
- Wiśnie odcedzamy z kompotu, do rondelka wlewamy kompot z wiśni i dolewamy wody, tak by łącznie otrzymać 600 ml płynu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretki wiśniowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami przekładamy ba biszkopt, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
KREM
- Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. Wykładamy na stężałą galaretkę wiśniową. Na masę wykładamy drugi blat biszkopta.
POLEWA
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.