Ciasto wiśniowe z makiem

Ciasto wiśniowe z makiem

Ciasto wiśniowe z makiem przełożone delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. To moja propozycja na pyszne ciasto, które swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego. 

Ciasto wiśniowe z makiem to idealny wypiek na święta, a także inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo proste do zrobienia, zapraszam na przepis!

CIASTO WIŚNIOWE Z MAKIEM – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT MAKOWY

  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g maku (ziarna)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


GALARETKA Z WIŚNIAMI

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 słoik wiśni drylowanych w zalewie (700 g)
  • 600 ml płynu (syrop z wiśni + woda)

KREM

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru


POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania puszystej piany. Następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Do masy wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mak, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35 minut. Po przestygnięciu biszkopt dzielimy na dwa blaty.

GALARETKA Z WIŚNIAMI

  • Wiśnie odcedzamy z kompotu, do rondelka wlewamy kompot z wiśni i dolewamy wody, tak by łącznie otrzymać 600 ml płynu, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretki wiśniowe, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy wiśnie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami przekładamy ba biszkopt, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

KREM

  • Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na puszystą masę. Wykładamy na stężałą galaretkę wiśniową. Na masę wykładamy drugi blat biszkopta.

POLEWA

  • Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wiśniowe z makiem przepis
Przepis na ciasto wiśniowe z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 + 6 =