Ciasto ptasie mleczko

ciasto ptasie mleczko

Ptasie mleczko to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Deser ten wzorowany jest na znanym, wedlowskim ptasim mleczku, które chyba większość z nas uwielbia. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto ptasie mleczko to idealny dodatek do kawki, a także świetny deser, którym możemy poczęstować swoich gości. Domowe ptasie mleczko jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Robi się je błyskawicznie, a smakuje bajecznie!

PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO

Składniki

na blaszkę 24×24

Masa ptasie mleczko

  • 6 białek jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 120 ml wrzątku

Polewa czekoladowa

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 14 herbatników maślanych

Wykonanie

1. Przygotowujemy polewę. Do garnka wlewamy gorącą wodę. Kładziemy na niego naczynie (szklane lub stalowe). Do naczynia wrzucamy połamaną mleczną oraz gorzką czekoladę. Dodajemy miękkie masło i podgrzewamy całość do całkowitego roztopienia. Pod koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotową polewę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2. Czas na piankę. Białka ubijamy przy użyciu miksera. Rozpoczynamy od mniejszych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Białka ubijamy przez około 3 minuty, następnie stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Pod koniec ubijania wlewamy płynną, ale przestygniętą żelatynę.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy równomiernie przygotowaną masę.

4. Nieco ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę rozprowadzamy delikatnie na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ptasie mleczko przepis



“Komentarz do Ciasto ptasie mleczko”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *