Ciasto orzechowa pychotka
Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy wspólnie z najbliższymi przy syto obstawianym stole. To bardzo ważny czas, na który czekamy cały rok. W związku z tym każdy z nas szykuje wiele smakołyków, by ugościć całą rodzinę. Pieczemy ciasta, przygotowujemy sałatki i świąteczne przekąski.
Jeśli chodzi o świąteczne ciasta, zazwyczaj w każdym domu, są to tradycyjne wypieki, które pieczemy co roku. U nas zawsze pojawia się ciasto orzechowa pychotka, na które przepis zaprezentuję Wam poniżej.
Jest to smaczny wypiek, składający się z kruchego ciasta, warstwy orzechowej oraz masy na bazie budyniu. Całość smakuje naprawdę świetnie i idealnie nadaje się na święta. Pamiętajcie, by ciasto orzechowa pychotka przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło, wówczas smakuje najlepiej.
PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE
Składniki
CIASTO
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 60 g cukru
WARSTWA ORZECHOWA
- 60 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 180 g orzechów
MASA
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki migdałów
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, w które przekładamy masło, jajka, cukier, sodę oraz miód. Całość zagniatamy na ciasto.
- Z ciasta formujemy dwie kulki, które owijamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu wyjmujemy jedną kulką z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
- Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak jak z pierwszym, rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki, odstawiamy na bok.
- Do rondelka wykładamy mało, cukier i miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy. Całość mieszamy, do momentu aż orzechy będą oblepione mieszanką masła cukru i miodu. Następnie mieszankę orzechową wykładamy na wyścieloną ciastem blaszkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, 180 stopni.
- 2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do zagotowania.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygnięty budyń.
- Kruchy blat smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy płat orzechowy, orzechami do dołu. Na wierzchu rozporowadzamy pozostałą część masy.
- Wierzch ciasta posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Ciasto najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło. Wówczas smakuje najlepiej.