Ciasto orzechowa pychotka

Ciasto Świąteczne

Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy wspólnie z najbliższymi przy syto obstawianym stole. To bardzo ważny czas, na który czekamy cały rok. W związku z tym każdy z nas szykuje wiele smakołyków, by ugościć całą rodzinę. Pieczemy ciasta, przygotowujemy sałatki i świąteczne przekąski.

Jeśli chodzi o świąteczne ciasta, zazwyczaj w każdym domu, są to tradycyjne wypieki, które pieczemy co roku. U nas zawsze pojawia się ciasto orzechowa pychotka, na które przepis zaprezentuję Wam poniżej.

Jest to smaczny wypiek, składający się z kruchego ciasta, warstwy orzechowej oraz masy na bazie budyniu. Całość smakuje naprawdę świetnie i idealnie nadaje się na święta. Pamiętajcie, by ciasto orzechowa pychotka przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło, wówczas smakuje najlepiej.

PRZEPIS NA CIASTO ŚWIĄTECZNE

Składniki

CIASTO

  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g cukru

WARSTWA ORZECHOWA

  • 60 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 180 g orzechów

MASA

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru

DODATKOWO

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki migdałów

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie, w które przekładamy masło, jajka, cukier, sodę oraz miód. Całość zagniatamy na ciasto.
  • Z ciasta formujemy dwie kulki, które owijamy folią spożywczą, a następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Po upływie czasu wyjmujemy jedną kulką z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy do blaszki 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
  • Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak jak z pierwszym, rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki, odstawiamy na bok.
  • Do rondelka wykładamy mało, cukier i miód. Całość podgrzewamy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy posiekane orzechy. Całość mieszamy, do momentu aż orzechy będą oblepione mieszanką masła cukru i miodu. Następnie mieszankę orzechową wykładamy na wyścieloną ciastem blaszkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, 180 stopni.
  • 2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do zagotowania.
  • W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygnięty budyń.
  • Kruchy blat smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy połowę przygotowanej masy. Na masę wykładamy płat orzechowy, orzechami do dołu. Na wierzchu rozporowadzamy pozostałą część masy.
  • Wierzch ciasta posypujemy migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Ciasto najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, by odpowiednio zmiękło. Wówczas smakuje najlepiej.
Ciasto Świąteczne przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 + 9 =