Ciasto „Michałek”
Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku, to jest nim bez wątpienia ciasto Michałek. Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe jest dżem porzeczkowy. Poza walorami smakowymi ciasto równie dobrze prezentuje się na stole.
Ciasto Michałek idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak święta czy rodzinne uroczystości. Będzie również fajnym, słodkim dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto Michałek nie jest skomplikowany i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Koniecznie wypróbujcie!
CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 140 g cukru
- 40 g kakao
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g cukierków Michałków
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki likieru czekoladowego
Dodatkowo
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim.
- Kolejno do masy wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao. Całość mieszamy do połączenia przy pomocy drewnianej łyżki.
- Masę przekładamy na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na 2 blaty.
Masa
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem i krótko miksujemy tylko do połączenia.
- 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia.
- Do pozostałej części masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki cukierki Michałki oraz likier czekoladowy. Całość mieszamy delikatnie do połączenia.
Składanie ciasta
- 1 blat biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy masę z Michałkami i przykrywamy drugim blatem ciasta.
- Na biszkopcie rozprowadzamy pozostałą masę śmietankową. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
- Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Czym można zastąpić likier czekoladowy?
Można pominąć 🙂