Ciasto piernikowe z pianką

Kostka piernikowa z pianką

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto piernikowe z puszystą pianką i aksamitną polewą czekoladową. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzi się też na co dzień, czy jako niedzielny deser do kawy.

Ciasto piernikowe nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne. w smaku jest delikatne i subtelne. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Koniecznie musicie wypróbować przepis!

CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 200 g kwaśniej śmietany 18%
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Pianka

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku

Polewa czekoladowa

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 20 g kakao
  • 20 g masła
  • 20 g cukru

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

Ciasto

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno cienkim strumieniem wlać miód, a na koniec dodać śmietanę.
  • Mąkę przesiać z kakao, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Całość wsypać do masy i wymieszać do połączenia.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy o wymiarach 20×20 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę w 165 st. C. Funkcja grzania góra-dół.

Pianka

  • Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumykiem wlać przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, dlatego należy wstawić ją na chwile do lodówki, by nieco zgęstniała.
  • Przestygnięty piernik posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć piankę. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Polewa czekoladowa

  • Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przełożyć do rondelka i całość podgrzewać do połączenia składników.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wlać do reszty składników i wymieszać.
  • Gdy polewa będzie już jednolita odstawić ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie polać nią ciasto.
  • Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto piernikowe z pianką
ciasto piernikowe z polewą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + czternaście =